• 5 havn baad
  • Auktion
  • De røde huse
  • Hygge på Lystbådehavnen
  • Luftfoto aften
  • 4 havn gylden
  • Udsigtstårn
  • Morgenstemning

Min Første rejse til England

Har du en god historie fra dit liv som fisker i Strandby, hører vi gerne fra dig. Der findes utallige historier, korte og lange, som fortjener at blive gengivet, send os din historie og vi bringer den her.
Første historie kommer fra forhenværende skipper Eyvind Lundholm, som beretter om sin første rejse til England med kutteren FN 445 "O.C. Christensen".
Kutteren var på 24 t. og bygget i 1944 i Strandby.
Skipper var Axel Christensen, Strandby.
Eyvind Lundholm var kun 14 år gammel og havde lige forladt 7. klasse i skolen.
lundholm
FN445
FN 445 O.C: Christensen, Strandby
Min første rejse til England 
1950 Efter mange dages fiskeri, med O.C.Christesen, kom vi til Grimsby hvor vi i første omgang måtte vente på højvande før vi kunne komme ind gennem Dock-porten, kl. var da omkring midnat. Da vi kom ind i havn, var den første der kom om bord vores Clerk (agent) som var ansat ved vores salgsfirma ”Tom Sleight”.
Han kom med frisk proviant og lidt godter, som chokolade og små pakker cigaretter med 5 stk. i hver, Jeg mener cigaretterne hed Votbain og var lidt tyndere og kortere end normalt.
Fiskesalgsmand
Indsejling Grimsby
Dock gaten i Grimsby
Efter agenten, kom toldmyndighederne om bord, tre i alt, de kom over fra de store ishavstrawlere hvor de havde fået rigelig af spiritus inden for vesten, de var så nemme at have med at gøre, de ville gerne have noget dansk spegepølse og dansk snaps, spegepølse havde vi, snaps havde vi ikke noget af, i stedet fik de en dansk sodavand, som de spruttede noget af og kaldte det for "Denis piss"! Kl. 05.00 Begyndte losningen af vores fisk, det havde vi ikke noget med at gøre, De ville helst, vi ikke blandede os, så kunne de også bedre komme til at stjæle noget af vores fisk, som de lossede ned i en lille jolle der lå ved vores side. Efter losning tidlig morgen gik vi op på badeanstalten, for at få et fortjent bad. Da jeg var færdig og skulle betale forlangte bademanden en hafe Kron, jeg troede han talte dansk og svarede på dansk, jeg havde ingen danske penge. Tredjemanden som kunne høre mine problemer råbte, at det var en two an six pence ca 2,50 dk. kr. Da vi skulle ned om bord peger trediemanden skråt over gaden og siger;  hvis du skal i biografen i aften,  er der en derovre. Den lå på Cleethorpe road, som jeg senere kom til at kende en del til. Da det blev aften og vi havde spist, var det tiden jeg skulle i biografen
Grimsby
1950 - Grimsby, verdens største fiskerihavn på det tidspunkt
Efter et stykke tid fandt jeg ud af,  at jeg ikke kunne finde den skide biograf. Jeg gik i stedet for, ind i en lille kiosk, jeg ville købe noget chokolade og nogle cigaretter og så spørge om vej til en biograf, men det var ikke så lige en sag, jeg kunne ikke tale Engelsk og de kunne ikke dansk. Det var nu et par søde unge mennesker som ejede forretningen, de gjorde alt for at hjælpe, til sidst gik der pludselig et lys op for manden og han sagde;  "you want go to the cinema"  og viste mig nogle billeder på vægen, Jeg anede ikke hvad manden sagde, men sagde alligevel ja, han tog mig i hånden og fulgte mig gennem nogle ruiner som var fra krigens tid, vi kom godt i gennem ruinerne og kom ud på en bred gade, han pegede på en biograf hvor der stod cinema, som var et af de første engelske ord jeg lærte. 
Det unge par som havde kiosken ville have at jeg skulle komme igen, jeg besøgte dem et par gange senere. 
Det blev tiden vi skulle sejle igen, medens vi lå og ventede på højvande, kom vi pludselig efter, vi ikke havde fået noget håndsæbe. Jeg blev hurtig sendt af sted til skibshandleren, jeg havde set på en reklame med sæbe hvordan det skulle staves, men de kunne ikke forstå hvad jeg sagde, fordi jeg udtalte det som der stod, nemlig SO-AP, til alt held var der en af vores agenter fra Tom Sleight som stod og lyttede med, ham fik jeg hjælp af, jeg fik mit sæbe og lærte et nyt engelsk ord ”soap”.
E. Lundholm
 
I bogen: "Da Strandby fiskerne tog til England", kan du læse flere spændende beretninger fra Eyvind Lundholm og mange andre Strandby fiskeres historier. 
Bogen kan købes på: www.salweb.dk
 
 
 
   
 
 
 

Info

På alle hverdage er der fiskeauktion kl. 7.00 i auktionshallen.
An Wochentagen Fischauktion um 7.00 Uhr in der Auktionshalle.

 

 

Her finder du Strandby